Wat heeft Griffoendor toegevoegd aan de tovenaars wereld?

Griffoendor

Als we op de zevende verdieping van Zweinstein lopen, is het schilderij van de Dikke Dame in haar roze, zijden jurk niet te missen. Achter dit schilderij is de leerlingenkamer van Griffoendor verstopt. Wie het juiste wachtwoord weet, mag naar binnen. Maar dat is niet altijd even makkelijk want het wachtwoord wisselt regelmatig.

Een kleine geschiedenisles


Er zijn er maar weinig die weten dat Godric Griffoendoer vroeger goed bevriend was met Zalazar Zwadderich. Dit veranderde allemaal toen Zalazar geen Dreuzelgeborene wou toelaten tot Zweinstein. Griffoendor was juist het meest gedreven om Dreuzelgeborene toe te laten. Moed, vastberadenheid, dapperheid en de kracht van het hart zijn de kwaliteiten die Griffoendor belangrijk vond. De sorteerhoed koos de leerlingen dan ook op basis van hun durf en moed. Godric heeft zijn zwaard en zijn hoed achtergelaten na zijn dood. Een “echte Griffoendor” zou het zwaard uit de hoed kunnen trekken wanneer hij dit nodig heeft. Het zwaard heeft de mogelijkheid om de krachten op te nemen van hetgeen dat hij gedood heeft. Gordic Griffoendor staat ook wel bekend als de grootste duellist van zijn tijd, ook in Dreuzel-duels dankzij zijn zwaard.

Beroemde Griffoendor Personages

Let op: Het bekende trio hebben we uit dit artikel gelaten. We weten allemaal wat zij gedaan en bereikt hebben.

Albus Perkamentus
Hij is waarschijnlijk een van de meest beroemde tovenaars ooit. Albus heeft ontzettend veel bereikt in zijn leven. In zijn tijd op school was hij klassenoudste en hoofdmonitor. Tevens won hij ook de Zebedeüs Pieper Penning voor Uitzonderlijke Spreuken. Van 1910 tot 1965 is hij leraar Transfiguratie geweest op Zweinstein, waarna hij in 1965 schoolhoofd werd tot zijn dood. Hij is ook een winnaar van de Orde van Merlijn dankzij zijn duel met Gellert Grindelwald. Hij heeft zelf voor zijn dood gekozen zodat Voldemort verslagen kon worden, maar dat maakt het verlies er niet minder op.

Rubeus Hagrid
Deze man was in eerste instantie niet beroemd om een goede daad. De half-reus werd tijdens zijn derde jaar op Zweinstein geschorst voor de opening van de Geheime Kamer. Natuurlijk had hij daar niets mee te maken, maar daar was de rest van de school niet van overtuigd. Sindsdien heeft hij ook nooit een volwaardige toverstaf gehad. In 1968 werd hij Sleutelbewaarder en Terreinknecht van Zweinstein. In 1993 werd hij ook nog eens leraar Verzorging van Fabeldieren.

Minerva Anderling
Wie kent deze zachtaardige vrouw niet? Zij was tijdens haar schooljaren klassenoudste en hoofdmonitor. In haar zevende jaar was zij de winnares van de Meest Veelbelovende Nieuwkomersprijs van Hedendaagse Gedaanteverwisseling. Later is zij afdelingshoofd van Griffoendor geworden. Van 1956 tot 1998 is zij lerares Transfiguratie geweest. Tevens was zij ook vervangend schoolhoofd in deze tijd. Minerva is winnares van de Orde van Merlijn geworden dankzij haar leiderschap tijdens de Slag om Zweinstein. Van 1998 tot 2019 is zij volwaardig schoolhoofd geweest van Zweinstein.

James Potter
Wij kennen James natuurlijk als de vader van Harry Potter. Tijdens zijn schooljaren was hij hoofdmonitor, en jager van het Zwerkbalteam van Griffoendor. Ook was hij een faunaat in de vorm van een witte hert. Hij was tijdens de eerste tovenaarsoorlog lid van de Orde van de Feniks. Toen Voldemort Goderics Eind aanviel, heeft hij helaas het leven moeten verlaten.

Sirius Zwarts
Sirius is het enige lid van de familie Zwarts die niet in Zwadderich werd gesorteerd. Hij was een faunaat in de vorm van een zwarte hond. Toen James en Lily Potter vermoord werden, werd Sirius aangewezen als de schuldige. Natuurlijk was hier helemaal niks van waar, maar dat weerhield het ministerie er niet van om hem naar Azkaban te sturen. Hier was hij zo vermagerd dat hij door de tralies kon ontsnappen. Hij is de eerste persoon ooit om uit Azkaban te ontsnappen. Sirius is ook benoemd tot de peetvader van Harry Potter. Hij heeft zijn einde moeten begroeten tijdens een gevecht op het Departement van Mystificatie waar Bellatrix van Detta hem om het leven bracht.

Wist je dat..

Padma Patil, de tweelingzus van Parvati Patil, in de film een Griffoendor is, terwijl zij in de boeken in Ravenklauw zit?

Hermelien Griffel vanaf 2019 de Minister van Toverkunst werd?

J.K. Rowling zelf in Griffoendor gesorteerd werd op Pottermore?

Veel leden van Griffoendor een gave lijken te hebben voor Gedaanteveranderingen?

De waardering van cjay.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 90 reviews.