Wat weten we over Dobby?

dobby

We kennen Dobby allemaal als de lieve huiself die niemand kwaad wilt doen, en alleen maar het juiste probeert te doen. Maar waar komt Dobby precies vandaan? En wat voor talenten heeft hij allemaal? Is hij slimmer dan hij zich voordoet?

Het leven van Dobby vóór zijn bevrijding

We weten niet precies wanneer Dobby geboren is, maar we weten wel dat zijn verjaardag op 28 juni is. Terwijl hij bij de familie Malfidus hoorde, droeg hij een oud kussensloop waar gaten in gemaakt waren voor zijn armen en benen. Jarenlang heeft hij voor de familie Malfidus gewerkt, tot zijn bewondering voor Harry Potter hem op een ander pad heeft gezet. Het tweede schooljaar van Harry begon niet echt bepaald soepel. Dobby probeerde alles in zijn macht om het thuis te houden, Dobby wist namelijk wat Lucius van plan was met het dagboek. Toch is het Dobby niet gelukt om Harry tegen te houden. Harry begint Dobby steeds meer te waarderen en te snappen. Uiteindelijk stopt Harry een sok in het dagboek van Marten Vilijn, en geeft het dagboek aan Lucius. Op zijn beurt, geeft Lucius het dagboek aan Dobby zonder hem te openen. Door de sok die in het dagboek zit, en Lucius die het dagboek aan Dobby geeft, is Dobby weer vrij.

Het leven van Dobby na zijn bevrijding

Dobby heeft lang gezocht naar nieuw werk na zijn vrijheid. Tijdens deze zoektocht kwam hij huis-elf Winky tegen en besloten zij samen te solliciteren bij Zweinstein. Natuurlijk vond Perkamentus het totaal niet erg, huis-elven zijn juist heel geliefd op Zweinstein. Wist je bijvoorbeeld dat de keuken geleid wordt door huis-elven? Ook Dobby en Winky waren hier dus welkom. Perkamentus wou Dobby in eerste instantie tien Galjoenen per week geven, maar Dobby vond dit veel te veel. Hij was meer dan gelukkig met een Galjoen per week.

De magie van Dobby

Hoewel Dobby misschien een simpele huis-elf is, blijkt hij toch flink wat magie te bezitten. Zo heeft hij bijvoorbeeld een Beuker op hol laten slaan waardoor Harry zijn arm brak. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat Harry niet door de muur heen kon om bij platform 9 3/4 te komen. Wat vooral opvallend is, is dat hij zichzelf kan laten verdwijnen, zelfs op Zweinstein. Het is normaal gesproken niet mogelijk om binnen de hekken van Zweinstein te verdwijnen. Dat zijn dus vrij sterke spreuken die hij gewoon kan gebruiken zonder toverstaf. J.K. Rowling heeft al eerder laten weten dat huis-elven hun eigen soort magie hebben.

De dood van Dobby

Dobby werd naar het Landhuis van de familie Malfidus gestuurd in opdracht van Desiderius Perkamentus, om Harry en zijn vrienden te redden. Dobby wist zijn vrienden te bevrijden uit de martelkamer. Hermelien werd echter nog mishandeld door Bellatrix van Detta, en had een mes op haar keel. Toen Dobby met een luide knal de kamer binnenkwam, schrokken Bellatrix en Draco en konden Harry en Ron hun ontwapenen. Bellatrix wist nog net een mes achter hun aan te gooien terwijl zij verdwenen. Helaas werd Dobby hierdoor getroffen. Aangekomen bij het landhuis van Bill en Fleur is het te laat voor Dobby, en overlijdt hij aan zijn verwondingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van cjay.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 64 reviews.