De geschiedenis van Azkaban

azkaban

Azkaban, zoals wij het kennen, is een van de meest gevreesde plekken in de tovenaarswereld. Alleen de meest duistere tovenaars worden hier opgesloten voor hun misdaden. Maar wist je dat Azkaban niet altijd een gevangenis is geweest?

Azkaban in het begin

Azkaban werd in de vijftiende eeuw gebouwd, maar niet als gevangenis. Origineel was het gebouwd als huis voor een onbekende tovenaar die Ekrizdis heette. Hij was ontzettend krachtig, maar bijna niemand kende hem. Er wordt gezegd dat hij gestoord was, en de duisterste soorten Zwarte Kunsten beoefende. Hij zou dreuzel schippers hebben gelokt, gemarteld, en daarna vermoord. Puur voor de lol. Het eiland was in eerste instantie ook niet zichtbaar, omdat Ekrizdis een verhulling spreuk had gebruikt. Zodra hij kwam te overlijden besefte het Ministerie ineens dat er daar een eiland en vesting gebouwd waren. Iedereen die het eiland op ging om op onderzoek uit te gaan leek getraumatiseerd. Niemand wou praten over wat zij daar gevonden hadden.

Azkaban omgebouwd tot gevangenis

Het Ministerie vond dat de gevangenissen die op dit moment in gebruik waren, niet goed genoeg waren. Velen ervan waren een risico omdat de gevangenen probeerde te ontsnappen. Dit zorgde ervoor dat de omwonende last hadden van harde knallen, vieze geuren en lichtspektakels. Het zou dus een beter idee zijn als er een gevangenis was op een eiland ver van de bewoonde wereld waar niemand last van hen zou hebben. Het eiland van Ekrizdis was hier de perfecte plek voor, inclusief dementors.

Dementors in Azkaban

Vijftien jaar laten, toen Eldritch Kannewasser de Minister van Magie werd, besloot hij om de gevangenis een bezoekje te brengen. Dat was het moment waarop hij realiseerde hoe slecht de omstandigheden in de gevangenis waren. Hij had een team opgesteld om te kijken of er een manier was om Azkaban te verbeteren, of in ieder geval de dementors niet meer als bewakers te gebruiken.
Experts zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet mogelijk was. De dementors voeden zichzelf met de ziel van hun prooi. Als de gevangenen weg zouden gaan, dan zouden de dementors ook het eiland verlaten en naar het vaste land verhuizen.

Ontsnappingen uit Azkaban

Bijna drie eeuwen na het ontstaan van de gevangenis, wist de eerste persoon te ontsnappen. Alhoewel, het was niet echt een ontsnapping, het was meer een wisseltruc. De gevangene wist op vrije voeten te komen, maar zijn moeder kwam in zijn plek. De dementors wisten niet dat dit gebeurde, omdat zij geen liefde kunnen detecteren. Dat gevoel kennen zij niet.
De eerste persoon die echt volledig ontsnapt is uit Azkaban, was Sirius Zwarts. Hierna zijn er ook twee gigantische ontsnappingen gebeurt, beide keren ging het om dooddoeners. Albus Perkamentus had deze gebeurtenis al zien aankomen, hij was er namelijk altijd van overtuigd dat het geen goed idee was om dementors te gebruiken als bewakers. Hij is altijd bang geweest dat de loyaliteit van zulke donkere wezens zou kunnen veranderen.

De waardering van cjay.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 106 reviews.