Wat weten we over Rubeus Hagrid?

Rubeus Hagrid

Rubeus Hagrid, de half-reus waar we allemaal van houden. We zouden hem overal herkennen, niet alleen aan hoe groot hij is, maar ook aan zijn reusachtige baard en grote glimlach. Maar wat weten we nu precies over Hagrid? Waar komt hij vandaan?

Rubeus Hagrid Stamboom

Hagrid is officieel een half-bloed. Zijn moeder heet Fridwulfa en was een van Britannie’s laatste reuzen. Zij heeft haar gezin achtergelaten toen Rubeus nog maar 3 jaar oud was. De naam van zijn vader weten wij niet. We weten wel dat hij een mens was, en waarschijnlijk ook een tovenaar, en dat hij tijdens Rubeus zijn tweede schooljaar is overleden. Hagrid heeft ook nog een halfbroer, Groemp.

De jeugd van Rubeus Hagrid

Hij is geboren op 6 december in 1928. Zijn vader heeft tot zijn dood voor Rubeus gezorgd. Toen hij is komen te overlijden heeft Perkamentus de taak van zijn zorg op zich genomen. Vroeger woonde Rubeus in de ‘West Country’. Hiermee wordt meestal het gebied van Devon, Somerset en Cornwall bedoeld. Dit is tevens ook het gebied waar de meeste volksverhalen vandaan komen over reuzen. Denk maar aan Jack the Giant Killer en Jack and the Beanstalk voor een paar voorbeelden. Veel van de rotsformaties in Cornwall zijn een lange tijd geassocieerd met de reuzen.

Hagrid en Zweinstein

Rubeus mocht voor het eerst naar Zweinstein in 1940. Hier werd hij in Griffoendor geplaatst. Helaas moest hij tijdens zijn derde jaar van school af, omdat Marten Vilijn hem de schuld had gegeven van het openen van de Geheime Kamer. Hierdoor kwam Jammerende Jenny om het leven. Zijn onschuld heeft hij nooit kunnen bewijzen, omdat Marten geliefd was bij de meeste leraren en zij hem dus blindelings vertrouwde.
Rubeus mocht nog wel opgeleid worden tot terreinknecht. Later wordt hij sleutelbewaarder en jachtopziener. Sindsdien woont hij in een hutje nabij het Verboden Bos. De toverstaf van Rubeus werd doormidden gebroken toen hij verbannen werd, en deze bewaart hij nog altijd in een roze paraplu. Op die manier kan hij toch nog kleine spreuken uitvoeren.

Rubeus Hagrid en liefde

De enige menselijke liefde waar we iets over weten is de korte relatie die hij heeft gehad met Madame Mallemour. Zij was het schoolhoofd van Beauxbatons, een Franse toverschool. Net zoals Hagrid, is zij ook een halfreus, maar dit wilt zij niet toegeven.
Verder heeft Hagrid een liefde voor allerlei monsters en dieren. Het eerste dier waar wij gelijk aan moeten denken is Aragog, een Acromantula. Dit was een huisdier van Hagrid die in het Verboden Bos woonde samen met zijn familie. Aragog is in het zesde boek overleden en werd toen begraven in het pompoenveldje achter Hagrid’s huis. Verder kennen we ook nog Scheurbek, de hippogrief. Daarnaast heeft Hagrid een wolfshond, een draak, en een driekoppige hond gehad.

De waardering van cjay.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 81 reviews.